Terapist kriterleri
Bir terapistin Terapist Enstitüsü jüri değerlendirmesine başvurabilmesi için aşağıdaki 4 başvuru kriterini sağlaması gerekir. Ardından terapistin jüri üyelerine yapacağı vaka formülasyon sunumunun 8 terapötik beceri başlığında jüri üyeleri tarafından en az 60 skorla yeterli bulunması gerekir. Bu aşamaları tamamlayan terapist Terapist Enstitüsü etik protokolünü imzalaması ve yılda bir jüri değerlendirmesine açık olduğunu beyan etmesi halinde yetkinlik sertifikasıyla sertifikalandırılır.
Psychotherapist jury application minimum criteria
01
Language certificate check
Graduating from psychology undergraduate and graduate programs in Turkey or the USA.
02
200 saat ileri düzey eğitim
Akademik eğitimin dışında 200 saat psikoterapi alanında teorik eğitim almış olmak.
03
100 saat süpervizyon
Gerçek danışanlarla yapılan seansların bir süpervizör tarafından izlenmesi ve terapiste geri bildirim verilmesi.
04
Kendi terapi sürecinden geçmiş olmak
Terapistin kendi sağaltım sürecini tamamlamış olması.
Jüri değerlendirme kriterleri
05
Aktarım ve karşı aktarımın sıhhati
Terapistin kendi gelişim sürecinde aldığı psikolojik yaraların izlerini danışanıyla kurduğu ilişkiye yansıtmama becerisine sahip olması.
06
Formülasyon yaratma becerisi
Danışanının tetikleyicisi, çocukluk hikayesi, hayatında tekrar eden hikayesi, rüyaları, terapistin danışana karşı kendi hissettiğin, kapsayan bir tanı ve tedavi formülasyonu oluşturabilmesi. Formülasyon iyileşmenin kendisi olmasa da kaybolmamak için terapistin zihninde yaşayan bir tasarım olarak var olmalı ve gerektiğinde sessiz sessiz güncellenebilmeli..
07
Odadaki ilişkiyi kurabilme
Terapistin danışanıyla şu anda ve burada gerçek bir ilişki kurabilmesi. Terapiyi oda içinde yaşayan, canlı, dönüşebilen, nefes alan bir şeye dönüştürmesi.
08
Özeleştiri ve esneklik
Terapistin odada danışanıyla yarattığı şeyin iyileştiriciliğine eleştirel bir gözle bakabilmesi. Kendi zayıf ve güçlü yönlerini sahiplenerek kendi içinde bunları da çalışmaya hevesli olması. Özeleştiri becerisi terapiste esneklik ve formülasyonunu güncelleyebilme becerisi sağlayacaktır.
09
Duygusal etkileşim
Danışanını duyabilmesi ve orada kalabilmesi. Danışanının var olmak için ihtiyaç duyduğu alanı onu gerçekten duyarak ve ruhsallığına eşlik ederek ona açabilmesi. Terapi odasında tarifsiz denilen danışan terapist arasındaki duygusal tüneme anlarının bir tarafında durabilmesi.
Teorik donanım
En az bir terapi ekolünü bütünüyle bilmesi. Ekolün kurucularının perspektifini içselleştirmesi ve terapi odasına getirebilmesi.. Psikoterapi biliminin önerdiği teknikler terapiste daha kolay ve incelikli bir seans yapılandırması sağlayacaktır.
10
Terapistin kendi arzusunu duyabilmesi
Terapistin kendi arzusunun farkında olması ve hayatının bir yerinde buna ait alan açmış olması. Ki danışanının arzusuyla da etkileşim kurabilsin ve onu ait olduğu yere geri çağırabilsin.
11
12
Çerçeveyi koruyabilme
Danışanın geçmişteki duygularını yine yeniden odaya getirebilmesi için güven dolu ve nötr bir oda yaratabilmek. Sabit saatte seans düzeni, sınırlar, terapötik ilişki konusunda terapistin göstereceği özenin danışana sağlayacağı aktarım rahatlığı ve bu sayede de oluşan çalışma alanı.